Preskočiť na obsah

Vyprážaný patizón je lahodným a populárnym pokrmom, ktorý si získal obľubu nielen v kuchyni strednej Európy, ale aj v rôznych častiach sveta. Patizón je zelenina s jemnou, takmer orechovou chuťou. Jeho mäsitá konzistencia poskytuje ideálnu platformu pre rôzne prípravy, vrátane vyprážania.

V tomto jednoduchom, no bohato chutnom recepte sa plátky patizónu obalia v cestíčku, ktoré sa často skladá z kombinácie múky, vajec a strúhanky, prípadne iných variantov podľa konkrétnej kuchynskej tradície. Niektorí ľudia preferujú pridávanie rôznych bylín a korenín do cestíčka, aby dodali pokrmu osobitý charakter.

Po obalení v strúhanke alebo cestíčku sa plátky patizónu vyprážajú v horúcom oleji do zlatista. Výsledkom je krehká, chrumkavá vonkajšia vrstva a jemné, mäkké vnútro, ktoré skvele kontrastuje s kôrkou. K vyprážanému patizónu sa často podávajú rôzne omáčky, ako je napríklad tatárska omáčka, alebo šťava z citróna pre osviežujúci nádych.

Vyprážaný patizón je skvelou voľbou pre letné grilovacie párty, rodinné oslavy alebo ako chutný a pomerne rýchly večerný pokrm. Jeho výhodou je aj relatívna nenáročnosť na prípravu a široké možnosti variácií. Okrem toho je to skvelý spôsob, ako rozšíriť repertoár zeleninových pokrmov a prilákať k zelenine aj tých, ktorí zvyčajne nie sú jej veľkými fanúšikmi.

Vďaka svojej univerzálnosti a všestrannosti je vyprážaný patizón vynikajúcim spoločníkom k rôznym druhom mäsa alebo rýb, ale môže sa podávať aj ako hlavné jedlo, doplnené o zeleninové prílohy a šaláty. Tak či onak, jedná sa o pokrm, ktorý svojou jednoduchosťou a chutnosťou osloví široké spektrum gurmánov.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na vyprážaný patizón

[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy vyprážaného patizónu

Krájanie

Patizóny nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky. Osoľte ich z oboch strán a nechajte odstáť asi 10 minút. Tým sa z patizónov uvoľní väčšina vody a budú chrumkavejšie po vyprážaní.

Príprava

Na tri samostatné tanieriky si pripravte múku, rozšľahané vajcia s trochou mlieka a strúhanku zmiešanú s paprikou, cesnakovým práškom, soľou a korením.

Obaľovanie

Každý plátok patizónu najprv obaľte v múke, potom ponorte do vajec a na záver obaľte v strúhanke.

Príprava na vyprážanie

V hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte dostatok oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci opatrne vkladajte obalené plátky patizónu.

Vyprážanie

Vyprážajte dozlatista z oboch strán, približne 2-3 minúty na každej strane. Hotové plátky vyberajte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na vyprážaný patizón

Najčastejšie otázky o vyprážanom patizóne

Čo je patizón?

Patizón je druh letnej tekvice s jemnou, orechovou chuťou, ktorá je populárna v stredoeurópskej a medzinárodnej kuchyni.

Aká je chuť vyprážaného patizónu?

Vyprážaný patizón má jemnú, mäsitú chuť s príjemnou orechovou nádychom. Vďaka vyprážaniu v cestíčku je jeho vonkajšia vrstva chrupkavá, zatiaľ čo vnútro zostáva mäkké a šťavnaté.

Ako sa pripravuje vyprážaný patizón?

Plátky patizónu sa obalia v cestíčku z múky, vajec a strúhanky. Potom sa vyprážajú v horúcom oleji až do zlatista.

Môžem použiť iné korenie alebo bylinky?

Áno, k cestíčku môžete pridávať rôzne korenia a bylinky podľa vlastného výberu, napríklad cesnakový prášok, papriku alebo petržlen.

S čím sa vyprážaný patizón najlepšie podáva?

Môže sa podávať s rôznymi omáčkami, ako je tatárska omáčka, alebo jednoducho s citrónovým džúsom. Dobrou prílohou sú aj zeleninové šaláty.

Je vyprážaný patizón vhodný pre vegetariánov?

Áno, vyprážaný patizón je vegetariánsky pokrm, pokiaľ sa použije vegetariánske cestíčko (bez živočíšnych produktov ako je napríklad sušená smotana).

Ako dlho vydrží urobený vyprážaný patizón?

Po upečení je najlepší čerstvý, ale v chladničke vydrží v zapečatenom obale 1-2 dni.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Skip to content