Preskočiť na obsah
Vyprážaný patizón, chutný recept

Vyprážaný patizón je lahodným a populárnym pokrmom, ktorý si získal obľubu nielen v kuchyni strednej Európy, ale aj v rôznych častiach sveta. Patizón je zelenina s jemnou, takmer orechovou chuťou. Jeho mäsitá konzistencia poskytuje ideálnu platformu pre rôzne prípravy, vrátane vyprážania.

V tomto jednoduchom, no bohato chutnom recepte sa plátky patizónu obalia v cestíčku, ktoré sa často skladá z kombinácie múky, vajec a strúhanky, prípadne iných variantov podľa konkrétnej kuchynskej tradície. Niektorí ľudia preferujú pridávanie rôznych bylín a korenín do cestíčka, aby dodali pokrmu osobitý charakter.

Po obalení v strúhanke alebo cestíčku sa plátky patizónu vyprážajú v horúcom oleji do zlatista. Výsledkom je krehká, chrumkavá vonkajšia vrstva a jemné, mäkké vnútro, ktoré skvele kontrastuje s kôrkou. K vyprážanému patizónu sa často podávajú rôzne omáčky, ako je napríklad tatárska omáčka, alebo šťava z citróna pre osviežujúci nádych.

Vyprážaný patizón je skvelou voľbou pre letné grilovacie párty, rodinné oslavy alebo ako chutný a pomerne rýchly večerný pokrm. Jeho výhodou je aj relatívna nenáročnosť na prípravu a široké možnosti variácií. Okrem toho je to skvelý spôsob, ako rozšíriť repertoár zeleninových pokrmov a prilákať k zelenine aj tých, ktorí zvyčajne nie sú jej veľkými fanúšikmi.

Vďaka svojej univerzálnosti a všestrannosti je vyprážaný patizón vynikajúcim spoločníkom k rôznym druhom mäsa alebo rýb, ale môže sa podávať aj ako hlavné jedlo, doplnené o zeleninové prílohy a šaláty. Tak či onak, jedná sa o pokrm, ktorý svojou jednoduchosťou a chutnosťou osloví široké spektrum gurmánov.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na vyprážaný patizón

Postup prípravy vyprážaného patizónu

Krájanie

Patizóny nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky. Osoľte ich z oboch strán a nechajte odstáť asi 10 minút. Tým sa z patizónov uvoľní väčšina vody a budú chrumkavejšie po vyprážaní.

Príprava

Na tri samostatné tanieriky si pripravte múku, rozšľahané vajcia s trochou mlieka a strúhanku zmiešanú s paprikou, cesnakovým práškom, soľou a korením.

Obaľovanie

Každý plátok patizónu najprv obaľte v múke, potom ponorte do vajec a na záver obaľte v strúhanke.

Príprava na vyprážanie

V hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte dostatok oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci opatrne vkladajte obalené plátky patizónu.

Vyprážanie

Vyprážajte dozlatista z oboch strán, približne 2-3 minúty na každej strane. Hotové plátky vyberajte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na vyprážaný patizón

Najčastejšie otázky o vyprážanom patizóne

Čo je patizón?

Patizón je druh letnej tekvice s jemnou, orechovou chuťou, ktorá je populárna v stredoeurópskej a medzinárodnej kuchyni.

Aká je chuť vyprážaného patizónu?

Vyprážaný patizón má jemnú, mäsitú chuť s príjemnou orechovou nádychom. Vďaka vyprážaniu v cestíčku je jeho vonkajšia vrstva chrupkavá, zatiaľ čo vnútro zostáva mäkké a šťavnaté.

Ako sa pripravuje vyprážaný patizón?

Plátky patizónu sa obalia v cestíčku z múky, vajec a strúhanky. Potom sa vyprážajú v horúcom oleji až do zlatista.

Môžem použiť iné korenie alebo bylinky?

Áno, k cestíčku môžete pridávať rôzne korenia a bylinky podľa vlastného výberu, napríklad cesnakový prášok, papriku alebo petržlen.

S čím sa vyprážaný patizón najlepšie podáva?

Môže sa podávať s rôznymi omáčkami, ako je tatárska omáčka, alebo jednoducho s citrónovým džúsom. Dobrou prílohou sú aj zeleninové šaláty.

Je vyprážaný patizón vhodný pre vegetariánov?

Áno, vyprážaný patizón je vegetariánsky pokrm, pokiaľ sa použije vegetariánske cestíčko (bez živočíšnych produktov ako je napríklad sušená smotana).

Ako dlho vydrží urobený vyprážaný patizón?

Po upečení je najlepší čerstvý, ale v chladničke vydrží v zapečatenom obale 1-2 dni.

REKLAMA
20x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *