Preskočiť na obsah

Najlepšie zemiakové lokše, originálny recept

Zemiakové lokše sa pripravujú veľmi jednoducho. Stačí Vám niekoľko základných ingrediencií a dobrota je o pár minút na stole. Lokše sa jedávajú počas celého roka a môžu sa podávať ku výbornej pečenej kačke s kapustou alebo aj k fazuľovej polievke. Môžu sa jesť na slano aj na sladko. Všetko záleží od toho, na čo práve máte chuť. Možnosti prípravy sú takmer neobmedzené.

Existuje množstvo spôsobov, ako si pripraviť najlepšie zemiakové lokše. Zvyčajne sa začína tým, že sa zemiaky uvarené vo vode a soli rozmixujú na hladkú hmotu. Potom sa pridá múka a cesto sa spracuje. Vzniknuté cesto sa rozdelí na menšie kúsky, ktoré sa rozvaľkajú na placky. Tie sa potom pečú na suchej panvici alebo grile.

Zemiakové lokše sa jednoducho a rýchlo pripravujú, a preto sú obľúbeným jedlom na rôznych trhoch a slávnostiach po celom Slovensku.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na zemiakové lokše

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy zemiakových lokší

Varenie zemiakov

Najlepšie je uvariť zemiaky v šupke deň vopred alebo aspoň niekoľko hodín vopred, aby úplne vychladli. Zemiaky nesmú byť tvrdé ani príliš mäkké, aby sa nerozpadali. 

Strúhanie a tvarovanie

Uvarené zemiaky si nastrúhame najemno do misy, pridáme múku a trošku soli. Poriadne vymiesime. Keď je cesto jemné a kompaktné, vytvarujeme z neho valček ( 40 – 45 cm dlhý) a nakrájame ho na cca 2,5 cm kúsky.  

Pečenie

Z každého kúsku vyvaľkáme na pomúčenej doske lokšu veľkosti taniera. Pečieme z oboch strán nasucho na panvici, ale najlepšie je na kovovej platni. Prebytočnú múku z platne vždy oprášime. Ak sa pri pečení lokša nafúkne, pritlačíme ju vareškou alebo obracačkou. 

Podávanie

Hotovú lokšu potrieme horúcou masťou. Prvú natrieme z oboch strán, ostatné kladieme na seba, takže spodná strana sa omastí od predošlej lokše a my potrieme len vrchnú stranu. 

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na zemiakové lokše

Najčastejšie otázky o zemiakových lokšoch

Čo sú zemiakové lokše?

Zemiakové lokše sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa vyrába z kysnutého cesta a zemiakov. Lokše sa tradične podávajú ako príloha k mnohým jedlám, polievkam a podobne.

Aké zemiaky sú najlepšie na lokše?

Pre lokše sa odporúčajú pevné druhy zemiakov, ako sú napríklad odrody Agria, Marabel, Saturna alebo Laura.

Dajú sa zemiakové lokše zamraziť?

Áno, zemiakové lokše sa dajú jednoducho zamraziť a neskôr znovu ohriať. Pri zamrazení sa odporúča umiestniť ich do vzduchotesnej krabice alebo do vrecúšok.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie