Reklama
Dezerty

Čokoládové madlenky – vianočný recept

Reklama

Tieto francúzske čokoládové madlenky kombinujú jemnú chuť maslových sušienok s výraznou chuťou horkej čokolády, vďaka čomu sú snom každého milovníka sladkých pochúťok. Čokoládové madlenky sú ideálnym koláčikom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole.

Ingrediencie

  • 115 g masla
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 95 g hladkej múky
  • 22 g holandského kakaa
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 100 g horkej čokolády (70%)
  • 25 g bielej čokolády na zdobenie (voliteľné)
  • Na vymazanie foriem: Rozpustené maslo, múku a kakao

Postup prípravy

  1. V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom ( asi 5 minút), potom pridáme mlieko a vanilkový extrakt.
  2. Do druhej misy dáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zamiešame. Maslo roztopíme na miernom ohni. Do vaječnej zmesi postupne prisypávame suché ingrediencie a jemne miešame. Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a gumenou stierkou ho jemne zapracujeme. Misu s cestom zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Reklama
  4. Predhrejeme si rúru na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom. V miske si zmiešame lyžicu múky a kakao a touto zmesou jemne poprášime formy vymazané maslom. Prebytok vyklepeme. Takto pripravené formy dáme do chladničky, kým sa rúra nepredhreje.
  5. Formičky naplníme cestom tak, že vložíme 1 zarovnanú PL cesta do najhlbšej časti formy, pričom cesto nevyrovnávame.
  6. Pečieme 10-12 minút, kým nebudú vrchy zlatisté. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  7. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s 1 ČL masla. Každú madlenku namočíme do horkej čokolády a položíme na papier na pečenie. Roztopenú čokoládu môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023