16x hodnotené

Tieto francúzske čokoládové madlenky kombinujú jemnú chuť maslových sušienok s výraznou chuťou horkej čokolády, vďaka čomu sú snom každého milovníka sladkých pochúťok. Čokoládové madlenky sú ideálnym koláčikom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom ( asi 5 minút), potom pridáme mlieko a vanilkový extrakt.  
  2. Do druhej misy dáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zamiešame. Maslo roztopíme na miernom ohni. Do vaječnej zmesi postupne prisypávame suché ingrediencie a jemne miešame. Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a gumenou stierkou ho jemne zapracujeme. Misu s cestom zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.  
  3. Predhrejeme si rúru na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom. V miske si zmiešame lyžicu múky a kakao a touto zmesou jemne poprášime formy vymazané maslom. Prebytok vyklepeme. Takto pripravené formy dáme do chladničky, kým sa rúra nepredhreje.  
  4. Formičky naplníme cestom tak, že vložíme 1 zarovnanú PL cesta do najhlbšej časti formy, pričom cesto nevyrovnávame.  
  5. Pečieme 10-12 minút, kým nebudú vrchy zlatisté. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
  6. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s 1 ČL masla. Každú madlenku namočíme do horkej čokolády a položíme na papier na pečenie. Roztopenú čokoládu môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou.