Preskočiť na obsah

Čokoládové madlenky sú sladkým dezertom, ktorý kombinuje bohatú chuť čokolády s charakteristickou textúrou a tvarom madleniek. Tieto malé, jemné koláčiky sú známe svojou eleganciou a výraznou čokoládovou chuťou, ktorá oslovuje milovníkov sladkých dezertov. Čokoládové madlenky sú ideálnym spoločníkom k šálke horúcej kávy alebo mlieka a sú populárnym dezertom po celom svete.

Recept na čokoládové madlenky zahŕňa základné ingrediencie, ako je cukor, múka, vajcia, maslo a prášok do pečiva. Hlavnou zložkou, ktorá dáva koláčikom ich charakteristickú chuť, je čokoládová poleva a kakao v ceste, ktoré dodáva madlenke charakteristickú chuť.

Čokoládové madlenky majú bohatú, hladkú a vláčnu textúru s výraznou chuťou čokolády. Ich sladkosť je dobre vyvážená kakaom a horkou čokoládou, vďaka čomu sú ideálnym dezertom pre všetkých milovníkov sladkého.

Čokoládové madlenky môžu byť podrobené rôznym variáciám. Niektoré recepty pridávajú do cesta orechy, čokoládové kúsky alebo iné prísady, aby dodali textúru a rôznorodosť chutí.

Čokoládové madlenky sú vhodné na rôzne príležitosti, vrátane osláv, rodinných zhromaždení, slávnostných večierkov a sviatkov. Ich bohatá chuť čokolády robí z nich obľúbený dezert pre všetky príležitosti.

Čokoládové madlenky sú sladkým pokrmom, ktorý oslovuje milovníkov čokolády svojou bohatou chuťou a eleganciou. Ich jednoduchá príprava a nesmierne lahodný chuťový zážitok z nich robia populárny dezert po celom svete. Tieto koláčiky sú vynikajúcim spoločníkom k šálke kávy alebo čaju a môžu byť vynikajúcim darčekom pre milovníkov čokolády.

Ingrediencie

Postup

Príprava na pečenie

Predhrejeme si rúru na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom. V miske si zmiešame lyžicu múky a kakao a touto zmesou jemne poprášime formy vymazané maslom. Prebytok vyklepeme. Takto pripravené formy dáme do chladničky, kým sa rúra nepredhreje.  

Šľahanie

V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom, potom pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Všetko zašľaháme. 

Miešanie

Do druhej misy dáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zamiešame.

Príprava cesta

Maslo roztopíme na miernom ohni. Do vaječnej zmesi postupne prisypávame suché ingrediencie a jemne miešame. Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a gumenou stierkou ho jemne zapracujeme. Misu s cestom zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.  

Pečenie

Formičky naplníme cestom tak, že vložíme 1 zarovnanú PL cesta do najhlbšej časti formy, pričom cesto nevyrovnávame. Pečieme 10-12 minút, kým nebudú vrchy zlatisté. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  

Čokoládová poleva

Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s 1 ČL masla. Každú madlenku namočíme do horkej čokolády a položíme na papier na pečenie. Roztopenú čokoládu môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou. 

Čo sú čokoládové madlenky?

Čokoládové madlenky sú sladkými koláčikmi s bohatou chuťou čokolády, ktoré majú charakteristický tvar mušličky.

Ako dosiahnem charakteristický tvar madleniek?

Charakteristický tvar sa dosahuje formovaním cesta do špeciálnej formy na madlenky, ktorá má mušličkovitý tvar.

Môžem pridať do cesta ďalšie ingrediencie, ako sú orechy alebo sušené ovocie?

Áno, môžete pridať orechy, sušené ovocie alebo iné prísady podľa svojich preferencií pre textúru a chuť.

Ako dlho sa čokoládové madlenky môžu skladovať?

Čokoládové madlenky sa dajú skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu približne 3-5 dní. Môžete ich tiež zmraziť na dlhodobejšie skladovanie.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content