Preskočiť na obsah

Jablková bábovka, ktorá nás svojou aromatickou vôňou a lahodnou chuťou zvádza nám prináša pocit domova a pohody. Zároveň sa stáva synonymom pre kulinársku dokonalosť v období jesene. Táto tradičná pochúťka, vyznačujúca sa vrstvami nadýchaného cesta a lahodných, korenistých jabĺk, je pre mnohých symbolom rodinnej pohody a tepla.

Jablková bábovka je nielen chuťovým zážitkom, ale očarí aj estetickým vzhľadom. Keď sa zlatistý kúsok tejto bábovky zaleskne vo svetle, vynikne harmonická symbióza jemného cesta a sviežich jabĺk. Každý kúsok je akoby maľovaný paletou jesenných farieb a aróm, v ktorých dominuje svieža vôňa jabĺk, vanilky a škorice.

Jablká sú nielen hlavnou ingredienciou, ale aj tajným kúzelníkom, ktorý predurčuje šťavnatosť a plnosť chuti celej bábovky. V kombinácii so štipkou korenia a cukru sa stávajú základom tohto jednoduchého, no rafinovaného koláča, ktorý môže byť skvostným doplnkom k popoludňajšej káve či čaju.

Ochutnávajúc jablkovú bábovku, nachádzame v nej nádychy rodinnej tradície, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. V tomto jednoduchom, no bohatom pečive sú zakomponované spomienky a historky z detstva, keď sme s nedočkavosťou čakali, kým sa z rúry vyberie zlatistá krása a my si budeme môcť vychutnať jej čarovnú chuť. Každé sústo je pre nás cestou späť do detských čias, kde domov vonia škoricou a jablkami.

Jablková bábovka je však nielen nostalgiou, ale aj možnosťou pre kreatívne experimentovanie v kuchyni. Zmenou druhu jabĺk, pridaním orieškov, sušeného ovocia či výberom rôznych korenín môžeme vytvárať nekonečné variácie tohto osvedčeného receptu. Táto jednoduchá, no variabilná pochúťka nám tak umožňuje objavovať nové chuťové dimenzie a vytvárať vlastné rodinné recepty.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na jablkovú bábovku

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy jablkovej bábovky

Príprava surovín

Jablká ošúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na kocky. Ak preferujete menšie kúsky môžete jablká nastrúhať. V miske si zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva.

Príprava cesta

V inej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pomaly pridávame olej a mlieko a miešame, kým nezískame hladkú zmes. Postupne pridávame zmes múky s práškom do pečiva a miešame, až kým nezískame hladké cesto. Na záver vmiešame jablká a škoricu.

Príprava na pečenie

Rúru predhrejeme na 180°C. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme.

Pečenie

Pečieme v predhriatej rúre približne 45 – 50 minút, kým bábovka pekne nezhnedne. Skúšobným špáradlom môžeme skontrolovať, či je bábovka upečená. Ak po zapichnutí špáradla do cesta na ňom nezostane nič lepkavé, bábovka je hotová.

Servírovanie

Necháme ju vychladnúť, potom opatrne vyklopíme z formy. Môžeme posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na jablkovú bábovku

Najčastejšie otázky o jablkovej bábovke

Môžem použiť iný druh múky namiesto hladkej?

Áno, môžete vyskúšať celozrnnú múku alebo špaldovú múku pre zdravšiu alternatívu, ale výsledná textúra bábovky sa môže mierne líšiť.

Môžem nahradiť olej iným tukom?

Áno, môžete použiť roztopené maslo. Avšak, olej robí bábovku trochu vláčnejšou.

Ako dlho by mala jablková bábovka vydržať čerstvá?

Ak ju uložíte do uzavretého obalu alebo do chladničky, mala by vydržať čerstvá 3-4 dni.

Ak nemám škoricu, čím ju môžem nahradiť?

Môžete vyskúšať mleté klinčeky, muškátový orech alebo vanilku pre iný druh chute, ale škorica dáva bábovke klasický jablkový charakter.

Je možné pridať iné prísady, ako sú hrozienka alebo orechy?

Samozrejme! Pridanie orechov alebo hrozienok môže byť skvelým spôsobom, ako variť s touto základnou receptúrou.

Môžem tento recept použiť na muffiny namiesto bábovky?

Áno, tento recept môže byť použitý na výrobu muffinov. Skráťte len čas pečenia a sledujte, aby muffiny neboli prepečené.

Môžem použiť hrušky namiesto jabĺk?

Áno, hrušky môžu byť vynikajúcou náhradou za jablká v tomto recepte. Uistite sa, že sú dosť zrelé a šťavnaté.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content