Preskočiť na obsah

Tekvicová bábovka s čokoládovou ganache

Tekvicová bábovka s čokoládovou ganache je jesenným vrcholom v kuchynskej tvorivosti. Spája v sebe bohatstvo a jemnosť sezónnej tekvice s hlbokými tónmi čokolády, čím vytvára neodolateľnú kombináciu chutí a textúr. Pripomeňme si atmosféru príjemných chladných rán, keď z okna vidíte listy stromov maľované do oranžova, červena a zlata, a pocit tepla a pohodlia sa šíri z kuchyne.

Táto bábovka predstavuje ideálny dezert pre všetky rodinné príležitosti, ale je tak dobrá, že si ju začnete pripravovať po celý rok. Samotná textúra bábovky je vláčna a nadýchaná vďaka tekvicovému pyré, ktoré prináša nielen chuť, ale aj vlhkosť. No vrcholom tohto dezertu je čokoládová ganache. Výrazný čokoládový preliv, ktorý je krémový a hladký, perfektne dopĺňa jemné tóny tekvice, čím vytvára harmonický celok.

Je to dokonalý spoločník k večernej šálke čaju či kávy alebo prekvapenie pre hostí na jesenné oslavy a stretnutia. Zvýrazníme vašu chuťovú skúsenosť štipkou škorice a muškátového orieška, ktoré pridávajú bábovke ďalšiu vrstvu hĺbky. Tekvicová bábovka s čokoládovou ganache – spojenie tradičného a nového ako aj starého a modernosti, ktoré vám zaručene prinesú nezabudnuteľný chuťový zážitok.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na tekvicovú bábovku s čokoládovou ganache

Cesto

Čokoládová ganache

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy tekvicovej bábovky s čokoládovou ganache

Príprava rúry

Predhrejeme rúru na 180°C. Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou.

Šľahanie

V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Postupne pridávame olej, vanilkový extrakt a tekvicové pyré. Všetko poriadne zašľaháme.

Miešanie

V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Suché zložky pridávame k mokrým a miešame, kým nie je cesto rovnomerne zmiešané.

Pečenie

Cesto prelejeme do formy a pečieme približne 45-50 minút, alebo kým nevyjde špáradlo vložené do stredu bábovky čisté.

Príprava čokoládovej ganache

Na malom ohni zohrejeme smotanu na šľahanie, ale nenecháme ju vrieť. Čokoládu nadrobno nakrájame a vložíme do misky. Pripravenú čokoládu zalejeme horúcou smotanou a miešame, kým nie je čokoláda úplne rozpustená a nevznikne nám hladká ganache.

Servírovanie

Upečenú a vychladnutú bábovku rovnomerne zalejeme pripravenou čokoládovou ganache a necháme stuhnúť.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na tekvicovú bábovku s čokoládovou ganache

Najčastejšie otázky o tekvicovej bábovke s čokoládovou ganache

Môžem použiť rôzne druhy tekvice na tekvicové pyré?

Áno, môžete použiť rôzne druhy tekvíc, napríklad maslovú tekvicu alebo hokkaido. Výsledný chutný profil môže byť mierne odlišný v závislosti od druhu tekvice.

Ako si môžem tekvicové pyré pripraviť doma?

Tekvicu nakrájajte, vyberte semienka a pečte v rúre pri 180°C približne 30-40 minút, kým nie je tekvica mäkká. Potom tekvicu rozmixujte na hladké pyré.

Môžem použiť mliečnu čokoládu namiesto tmavej čokolády pre ganache?

Áno, môžete nahradiť tmavú čokoládu mliečnou, ale môže to zmeniť konzistenciu a sladkosť ganache.

Aký je najlepší spôsob na skladovanie tejto bábovky?

Skladujte ju v chladničke pokrytú fóliou alebo v uzavretom obale a konzumujte do 3-4 dní.

Môžem pridať iné korenie ako je škorica a muškátový oriešok?

Určite! Tekvicová bábovka je skvelá s rôznymi kombináciami korení. Môžete experimentovať s klinčekmi, kardamónom alebo zázvorom podľa svojho vkusu.

Je možné bábovku zmraziť?

Áno, bábovku môžete zmraziť bez ganache a keď ju budete chcieť konzumovať, nechajte ju rozmraziť pri izbovej teplote a potom na ňu naneste čokoládovú ganache.

Čo ak nemám formu na bábovku?

Ak nemáte formu na bábovku, môžete použiť bežnú okrúhlu alebo štvorcovú formu, prípadne formu na muffiny. Doba pečenia sa môže mierne líšiť, takže dávajte pozor a kontrolujte cesto skôr.

Môžem pridať orechy alebo sušené ovocie do cesta?

Určite! Oriešky ako vlašské alebo pekanové, prípadne sušené ovocie ako hrozienka či brusnice, môžu byť skvelým doplnkom k tejto bábovke. Pridajte ich podľa vlastnej chuti pri miešaní cesta.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie