Preskočiť na obsah

Najlepší recept na lečo

Zeleninové lečo, najlepší recept a fantastická chuť na raňajky alebo večeru

Zeleninové lečo je tradičné slovenské jedlo, ktorého hlavnými ingredienciami sú paradajky, papriky a cibuľa. Táto jednoduchá a výživná pokrmová kombinácia je obľúbená pre svoju chuť a pestrosť. Lečo sa často podáva na raňajky, no môže byť tiež výbornou prílohou k mäsovým jedlám. Ako sa robí lečo?

Pri príprave leča sa paradajky a papriky nakrájajú na kúsky a dusia sa spolu s cibuľou na panvici. Pridáva sa aj klobása, ktorá pridáva jedlu chuťový rozmer. Na záver sa do leča pridávajú vajcia.

Čerstvé lečo je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, najmä vitamínu C a draslíka. Paradajky sú bohaté na antioxidanty a papriky prispievajú k obsahu vlákniny. Tento pokrm je vhodný pre vegetariánov, no môže byť tiež prispôsobený podľa osobných preferencií pridaním mäsa či ďalších zelenín.

Tento recept na zeleninové lečo je jednoduchý na prípravu. Je to skvelá možnosť, ako využiť sezónne zeleninu a vychutnať si lahodný a sýty pokrm.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na lečo

Postup prípravy leča

Lúpanie

Ak nechceme mať šupky, tak najskôr si olúpeme paradajky.

Restovanie

Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Orestujeme do sklovita. Potom pridáme paradajky nakrájané na menšie kúsky a papriku na drobno. Osolíme a prikryjeme. Restujeme, kým zelenina nebude mäkká.

Pridávanie ingrediencií

Potom pridáme nakrájanú klobásu a minútku restujeme. Nakoniec pridáme vajcia, ktoré si predtým rozšľaháme v hrnčeku. Miešame, kým nebudú vajcia tuhé.

Dochucovanie a podávanie

Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Podávame s chlebom.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na lečo

Najčastejšie otázky o leče

Čo je lečo?

Lečo je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa skladá z paradajok, paprík a cibule. Tieto zeleniny sa dusia spolu na panvici a vytvárajú chutnú a výživnú kombináciu.

Aké sú hlavné ingrediencie leča?

Hlavnými ingredienciami leča sú paradajky, papriky a cibuľa. Niektoré recepty môžu tiež obsahovať prílohu ako klobásu alebo mäso.

Ako sa pripravuje lečo?

Na prípravu leča sa paradajky a papriky nakrájajú na kúsky a dusia sa spolu s cibuľou na panvici. Môže sa pridať aj klobása alebo ďalšie ingrediencie podľa preferencií.

Je lečo vhodné pre vegetariánov?

Áno, lečo môže byť prispôsobené pre vegetariánsku stravu tým, že sa vynechajú prípadné mäsové prísady.

Aké sú výživové výhody leča?

Lečo je bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. Paradajky sú tiež zdrojom antioxidantov, ktoré majú prospešný vplyv na zdravie.

Aké sú možnosti prispôsobenia leča?

Lečo môže byť prispôsobené podľa individuálnych preferencií. Môžete pridať ďalšie zeleniny, bylinky alebo mäso, aby ste dosiahli chuť a konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.

Môže sa lečo konzumovať aj studené?

Áno, niektoré varianty leča sa môžu konzumovať aj studené, čo je ideálne pre letné obdobie alebo ako súčasť pikniku.

Je lečo vhodné pre celú rodinu?

Áno, lečo je vhodné pre celú rodinu a môže sa prispôsobiť chutiam jednotlivých členov. Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a ponúknuť výživné jedlo pre celú rodinu.

REKLAMA
35x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *