Preskočiť na obsah

Babičkina slepačia polievka s rezancami, najlepší slepačí vývar

Domáca slepačia polievka s rezancami je tradičným a obľúbeným pokrmom, ktorý si ľudia po celom svete užívajú už po stáročia. Tento klasický vývar, ktorý sa varí pomaly s kúskami kurčaťa, zeleninou a bylinkami, je známy svojou schopnosťou potešiť dušu a poskytnúť úľavu v chladných dňoch.

Základom domácej slepačej polievky je vývar pripravený z kuracieho mäsa, najčastejšie z celej sliepky alebo kúskov kurčaťa. Do polievky sa pridáva zelenina ako mrkva, cibuľa, a zeler, a tiež bylinky ako petržlen, bobkový list, a tymián. Niekedy sa pridajú aj zemiaky aby bola polievka sýtejšia.

Domáca slepačia polievka je často považovaná za komfortné jedlo, ktoré ľudia vyhľadávajú, keď sú chorí alebo sa cítia osamelo. Mnohí veria, že má liečivé vlastnosti, najmä pri prechladnutí. Vedľa toho, že je výživná, tiež pôsobí hydratačne a môže pomôcť pri uvoľnení dýchacích ciest.

Domáca slepačia polievka je nielen chutným a výživným pokrmom, ale aj symbolom starostlivosti a pohostinnosti. Jej bohaté chute a arómy sú znakom lásky a útechy, ktorá môže prísť iba z kuchyne domova.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na slepačiu polievku

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy slepačej polievky

Príprava

Príprava slepačej polievky

Na sporák si pripravíme hrniec a vložíme doňho domácu sliepku.

Množstvo vody

Množstvo vody

Zalejeme ju približne 5 litrami vody (záleží od veľkosti hrnca).

Pridávanie zeleniny

Pridávanie zeleniny

Do vody pridáme mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cibuľu, prípadne ďalšiu zeleninu podľa chuti.

Korenie a soľ

Korenie a soľ

Následne do hrnca pridáme soľ, čierne korenie, nové korenie a petržlenovú vňať alebo ligurček (všetko podľa chuti).

Varenie polievky

Varenie slepačej polievky

Polievku varíme na miernom ohni po dobu 3 – 4 hodín.

Dochucovanie polievky

Dochucovanie polievky

Počas varenia môžeme dosoľovať a podľa potreby dolievať vodu.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na slepačiu polievku

Najčastejšie otázky o slepačej polievke

Aké sú hlavné ingrediencie domácej slepačej polievky?

Hlavné ingrediencie sú kuracie mäso (celá sliepka alebo kúsky kurčaťa), zelenina ako mrkva, cibuľa a zeler, a bylinky ako petržlen, bobkový list a tymián. Môžete tiež pridať zemiaky pre sýtejšiu verziu.

Je pravda, že slepačia polievka môže pomôcť pri prechladnutí?

Áno, mnoho ľudí verí, že slepačia polievka má liečivé vlastnosti pri prechladnutí. Môže pôsobiť hydratačne, uľahčovať dýchacie cesty a poskytovať výživu, keď nie ste schopní jesť ťažšie jedlá.

Môžem použiť bujón alebo vývar z obchodu namiesto domáceho vývaru?

Áno, môžete použiť bujón alebo vývar z obchodu ako základ pre polievku, ale domáci vývar zvyčajne poskytuje bohatšiu chuť a textúru.

Ako dlho by som mal/a variť slepačiu polievku?

Doba varenia sa môže líšiť, ale zvyčajne sa polievka varí od 1,5 do 2 hodín na miernom ohni. Dôležité je, aby mäso bolo mäkké a vývar bohatý na chute.

Je možné urobiť vegetariánsku verziu slepačej polievky?

Áno, môžete urobiť vegetariánsku verziu tejto polievky použitím zeleninového vývaru namiesto kuracieho a pridávaním viac zeleniny ako náhradu za kurča.

Aké korenie a bylinky môžem použiť na dochutenie slepačej polievky?

Okrem klasických byliniek ako sú petržlen, bobkový list a tymián, môžete pridať tiež cesnak, korenie, rozmarín, alebo iné bylinky a koreniny, ktoré máte radi.

Môžem zmraziť slepačiu polievku?

Áno, slepačia polievka sa dá veľmi dobre zmraziť. Uistite sa, že je úplne vychladnutá predtým, ako ju uložíte do mrazničky, a použite ju do 2-3 mesiacov.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie