Preskočiť na obsah

Šošovicová polievka – jedlo, ktoré zjednocuje ľudí po celom svete, nezávisle na kultúre či tradícii. Jej jedinečná chuť a výživná hodnota ju robia obľúbeným jedlom nielen pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí túžia po zdravom a chutnom občerstvení. Táto polievka je plná farieb, vôní a textúr, ktoré z nej robia skutočný gastronomický zážitok.

Historicky sa šošovicová polievka datuje do starých civilizácií, kde bola považovaná za lacný a výživný zdroj bielkovín. Jej výroba sa však odvtedy výrazne zdokonalila a stala sa kulinárskym skvostom. Dnešné varianty šošovicovej polievky sú bohaté na rôzne ingrediencie, ktoré jej dodávajú jedinečnú chuť a výživné hodnoty.

Šošovicová polievka je obzvlášť populárna v zimných mesiacoch, keď sa chceme zohriať a posilniť. Jej príprava je jednoduchá a pritom možností, ako ju upraviť podľa vlastných preferencií, je nespočetne veľa. Môžete si vybrať medzi hnedou, zelenou, červenou či čiernou šošovicou, prípadne ich kombinovať, a tak vytvoriť jedinečnú chuťovú paletu.

V našom recepte sa detailne pozrieme na šošovicovú polievku – od jej pôvodu a histórie až po kroky na jej prípravu. Sme presvedčení, že vás tento jednoduchý, no nesmierne chutný recept inšpiruje a nabudí k tomu, aby ste si vytvorili vlastnú verziu šošovicovej polievky, ktorá bude odrážať vaše chute a preferencie. Prečo sa teda neponoríme hlbšie do sveta tejto lahodnej polievky a nezačneme objavovať, prečo je taká obľúbená po celom svete?

Ingrediencie

Postup

Príprava šošovice

Šošovicu si namočíme do studenej vody cez noc, aby zmäkla a vodu zlejeme.  

Varenie

Do väčšieho hrnca dáme šošovicu, korenie, bobkový list a varíme do polomäkka. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Varíme, kým nebude zelenina mäkká cca 20 minút.  

Restovanie

Na panvici si na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme cca 1 minútu. Ak varíte s údeným mäsom, tak mäsko pridáme k cibuľke a restujeme a až následne pridáme cesnak. Túto cibuľovú zmes pridáme do polievky, premiešame a varíme ešte asi 5 minút.  

Dochucovanie

Dochutíme soľou, korením, petržlenovou vňaťou a majoránkou.  

Podávanie

Podávame so zemiakovým chlebom. 

Čo je šošovicová polievka a z čoho sa vyrába?

Šošovicová polievka je polievka, ktorá je základom zeleninovej alebo mäsovej vývary. Hlavnou zložkou je šošovica, ktorá sa vari s ďalšími ingredienciami, ako sú cibuľa, zelenina, bylinky a korenie.

Aké druhy šošovicovej polievky existujú?

Existuje niekoľko druhov šošovicovej polievky vrátane hnedej, červenej, zelenej a čiernej šošovice. Každý druh má svoju jedinečnú chuť a textúru.

Je šošovicová polievka zdravá?

Áno, šošovicová polievka je veľmi zdravá, pretože šošovica je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Je to výborný zdroj živín pre vegetariánov a vegánov.

Môže sa šošovicová polievka mraziť?

Áno, šošovicovú polievku možno mraziť. Odporúča sa ju vychladnúť na izbovú teplotu a uložiť do vzduchotesnej nádoby pred zmrazením.

Aké prílohy sa najlepšie hodia k šošovicovej polievke?

K šošovicovej polievke sa dobre hodí čerstvý chlieb, krutóny, alebo aj plátok syra. Môžete ju tiež podávať s plátkami avokáda alebo kyslou smotanou.

Je šošovicová polievka vhodná pre vegetariánov a vegánov?

Áno, šošovicová polievka je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäsové výrobky. Môžete ju pripraviť bez živočíšnych produktov a stále bude chutná a výživná.

Ako dlho trvá pripraviť šošovicovú polievku?

Čas prípravy šošovicovej polievky závisí od druhu šošovice, ale obvykle trvá približne 30 až 45 minút.

Ako ju môžem ochutiť?

Šošovicovú polievku môžete ochutiť rôznymi spôsobmi, vrátane korení a byliniek, ako sú kurkuma, koriander, čerstvý koriander, a podobne.

Je šošovicová polievka vhodná pre deti?

Áno, šošovicová polievka je vhodná pre deti, pretože je bohatá na živiny a chutí dobre. Môžete ju prispôsobiť podľa chuti vašich detí.

Ďalšie inšpirácie