Jeseň je ročné obdobie, kedy príroda rozpačito vymieňa letné dni za chladnejšie večery a farebné lístie. Je to tiež čas, keď dyne vystupujú na popredné miesto vo svete kulinárstva. Toto pestrofarebné ovocie (áno, je to technicky ovocie, nie zelenina) sa dá využiť v rôznych receptoch – od tradičných polievok až po sladké dezerty.
Obsah článku
Dyňa, to je viac ako len sezónna záležitosť alebo dekorácia na Halloween. Je to vynikajúce a univerzálne bohatstvo, ktoré môžeme v kuchyni využívať na prípravu nespočetného množstva receptov. Od sladkých po slané, od jednoduchých po zložité – možnosti sú skutočne neobmedzené. Pozrime sa teda na kreatívne a zdravé spôsoby, ako využiť dyňu vo vašej jesennej kuchyni.
[sc name=”reklama_1″ ][/sc]Krémová dyňová polievka s chilli a kokosom
Kombinácia sladkosti dynie a pikantnosti chilli je neodolateľná. Kokosové mlieko dodáva polievke krémovosť a exotický nádych.
Ingrediencie
- 1 stredná dyňa (očistená a nakrájaná na kocky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 červené chilli (nasekané)
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 l zeleninového vývaru
- Soľ, korenie podľa chuti
Postup
V hrnci orestujte cibuľu, cesnak a chilli do sklovita. Pridajte kocky dyne a zalejte vývarom. Varíme, kým nie je dyňa mäkká. Pridajte kokosové mlieko a dochuťte. Nakoniec rozmixujte polievku do hladka.
Dyňové placky s avokádovým dresingom
Placky sú skvelým riešením pre rýchlu večeru. S avokádovým dresingom sú neodolateľné.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky očistenej a nastrúhanej dyne
- 1 vajce
- 2 PL kukuričnej múky
- Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
- 1 zrelé avokádo
- Šťava z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku
Postup
Zmiešajte dyňu, vajce, múku, soľ, korenie a bylinky. Vyvarujte malé placky a opečte na panvici. Na prípravu dresingu rozpučte avokádo, pridajte citrónovú šťavu, cesnak, soľ a korenie a dobre premiešajte.
[sc name=”reklama_2″ ][/sc]Dyňové smoothie
Naštartujte svoje ráno výživným dyňovým smoothie, ktorý je plný vitamínov.
Ingrediencie
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 1 banán
- 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 1/2 čl tekvicového korenia
- Med podľa chuti
Postup
Vložte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte do hladka
Šalát z pečenej dyne s fetou a špenátom
Tento výživný salát kombinuje sladkosť pečenej dynie s ostrým charakterom fety.
Ingrediencie
- 1 stredná dyňa (nakrájaná na klinčeky)
- 200 g špenátu
- 100 g fety
- 50 g nasekaných orechov (vľašské oriešky alebo pekanové orechy)
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup
Dyňu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pečte v rúre do mäkka. Nechajte vychladnúť. Na tanieri rozložte špenát, pridajte dyňu, nakrájanú fetu a posypte orechmi.
Mnohí z nás často podceňujú výživovú hodnotu a chuťový potenciál dyne. Je to skutočné superfood, ktorý môžeme zaradiť do našej stravy celoročne vďaka jej dostupnosti v konzervovanej forme, ale najmä v období jesene, keď je čerstvá dyňa dostupná na každom rohu. A keď si vezmeme do úvahy všetky jej výživové benefity, je to skutočná „výhra“ pre naše zdravie.
Dyňa je v kuchyni neuveriteľne univerzálna a ponúka nespočet možností využitia. Či už máte chuť na sladké alebo slané, teplé alebo studené, tradičné alebo inovatívne, vždy nájdete recept, ktorý vás osloví. Tieto recepty sú len špičkou ľadovca, keď ide o kulinárske využitie dyne. Takže v tejto jeseni neváhajte, vytiahnite svoje hrnce a panvice a nechajte sa inšpirovať touto úžasnou surovinou.
[sc name=”reklama_3″ ][/sc]Najčastejšie otázky o kreatívnych a zdravých receptoch s dyňou
Čo je to tekvicové pyré?
Tekvicové pyré je rozmixovaná dusená alebo pečená dyňa, ktorá má konzistenciu pyré. Dá sa kúpiť v obchodoch alebo si ho môžete pripraviť doma z čerstvej dyne.
Ako dlho môžem skladovať dyňové placky v chladničke?
Dyňové placky by sa mali spotrebovať do 3-4 dní, keď sú uložené v dobre uzavretom obale v chladničke.
Môžem nahradiť grécky jogurt iným typom jogurtu v dyňovom smoothie?
Áno, grécky jogurt môžete nahradiť bežným jogurtom, avšak výsledný smoothie môže byť menej hustý.
Môžem použiť iný druh dyne pre tieto recepty?
Samozrejme, môžete experimentovať s rôznymi druhmi dyne, avšak chuť a textúra môžu byť mierne odlišné v závislosti od vybranej odrody.
Môžem mraziť pripravené jedlá z dyne?
Mnoho pokrmov z dyne, ako sú polievky alebo placky, môžete zamraziť. Uistite sa, že sú dobre zabalené, aby si zachovali čerstvosť a chuť.