Fit kuracia Tikka Masala je jedným z najznámejších a najobľúbenejších indických jedál, ktoré si získalo popularitu aj v západnej kuchyni. Toto pikantné, plné chuti a farby jedlo je dokonalou kombináciou pikantnej kuracej Tikka a bohatej Masala omáčky. Konkrétne, „Tikka“ sa vzťahuje na kusy mäsa marinované v špeciálnom korení a jogurte, zvyčajne pečené v hlinenej peci zvanej tandoor, kým „Masala“ je termín používaný na opis zmiešania rôznych korenín.
Obsah receptu
Recept na túto pochúťku je veľmi jednoduchý. Kuracie mäso sa najprv marinuje v bohatej jogurtovej zmesi, ktorá je doplnená rôznymi indickými koreninami. Omáčka sa pripravuje osobitne, začínajúc orestovaním cibule, cesnaku a zázvoru, pridaním rôznych korenín a končiac pridaním rajčinového pretlaku alebo čerstvých rajčín. Po tom, čo sa všetky ingrediencie poriadne prepoja a omáčka sa krásne zhustí, pridá sa do nej kurča.
Najkrajšie na tejto omáčke je jej univerzálnosť, je možné ju prispôsobiť podľa osobných preferencií v intenzite korenia, krémovosti a dokonca aj sladkosti. Na záver sa omáčka stáva ešte luxusnejšou pridaním smotany alebo kokosového mlieka a posypaním čerstvým koriandrom alebo mätou.
Fit kuracia Tikka Masala sa tradične podáva s Basmati ryžou alebo indickým chlebom ako naan alebo chapati. Je to jedlo, ktoré je tak rozmanité, že sa hodí na každú príležitosť, od bežnej večere až po oslavy.
Kuracie Tikka Masala je dokonalou ukážkou toho, ako komplexné a bohaté môže byť indické jedlo. Má v sebe všetko: korenistosť, krémovosť, bohatstvo chutí a farieb, a najmä srdce a dušu indického kulinárskeho umenia.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na kuracie Tikka Masala
Na marinádu
- 1 šálka bieleho jogurtu
- Šťava z ½ citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 ČL, Garam Masala
- ½ ČL soľ
- 500 g vykostené kuracie prsia bez kože
Na omáčku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL ghee maslo
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletého čerstvého zázvoru
- 1 a 1/2 ČL mletej rasce
- 1 PL garam masala
- 1/2 ČL kajenského korenia
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 ČL soli
- 1/4 ČL mletej škorice
- ½ ČL kurkumy
- 1 paprička jalapeňo
- 1 bobkový list
- 1 PL kukuričného škrobu
- Varená ryža basmati
- Nasekaný čerstvý koriander, voliteľné
Postup prípravy kuracej Tikka Masala
Miešanie
V miske zmiešame kuracie mäso s bielym jogurtom, šťavou z citróna, cesnakom, zázvorom, Garam masalou a so soľou. Necháme marinovať aspoň hodinu. Potom rozohrejeme na väčšej panvici olej a mäso opečieme z každej strany.
Dochucovanie
Keď je mäso hotové vyberieme ho z panvice a do zvyšného oleja dáme rozpustiť maslo. Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme na masle a oleji dosklovita. Pridáme cesnak a zázvor a restujeme cca 1 minútu. Do tejto zmesi pridáme rascu, kurkumu, garam masalu, škoricu a poriadne zmiešame. Následne prilejeme paradajkový pretlak, jemne osolíme, pridáme kajanské korenie, prípadne chilli prášok, bobkový list a papričku jalapeno. Dusíme na miernej teplote 15 – 20 minút.
Varenie
V malej miske si zmiešame smotanu s kukuričným škrobom do hladka a postupne vlejeme do omáčky. Pridáme aj mäso, všetko spolu dobre premiešame a varíme pri vysokej teplote 15 – 20 minút.
Podávanie
Podávame s ryžou. Ak chcete, posypte koriandrom.
Videorecept na kuraciu Tikka Masala
Najčastejšie otázky o kuracej Tikka Masala
Čo je Kuracia Tikka Masala?
Kuracia Tikka Masala je populárne indické jedlo, ktoré pozostáva z kusov kurčaťa marinovaných v koreninách a jogurte, následne pečených a zmiešaných s bohatou, krémovou omáčkou.
Z akých ingrediencií sa skladá Kuracia Tikka Masala?
Základnými ingredienciami sú kurča, jogurt na marinádu, rôzne korenia (napr. koriander, kurkuma, garam masala), rajčinový pretlak alebo čerstvé rajčiny, cibuľa, cesnak, zázvor, a smetana alebo kokosové mlieko na omáčku.
Je Kuracia Tikka Masala pikantná?
Úroveň pikantnosti je možné prispôsobiť podľa vlastného vkusu. Tradične je jedlo stredne pikantné.
Ako sa podáva Kuracia Tikka Masala?
Najčastejšie sa podáva s Basmati ryžou alebo indickým chlebom ako naan alebo chapati.
Môžem použiť iný druh mäsa namiesto kurčaťa?
Áno, niektoré alternatívy zahŕňajú jahňacie alebo bravčové mäso. Vegetariánske verzie môžu zahŕňať tofu alebo rôzne druhy zeleniny.
Ako dlho sa môže Kuracia Tikka Masala uchovávať?
V chladničke vydrží 3-4 dni, v mrazničke až niekoľko týždňov.
Môže sa Kuracia Tikka Masala mraziť?
Áno, jedlo sa dá mraziť a je najlepšie ho skonzumovať do 1-2 mesiacov.
Kde nájdem garam masala korenie?
Garam masala je bežne k dispozícii v supermarketoch s etnickými potravinami alebo v oddeleniach s orientálnymi koreninami.